Gołąbki z kapusty włoskiej w pomidorowym sosie

4.5 (140 ocen)

  • 15 min

Kapusta włoska jest łatwiejsza do obróbki,łatwo oddziela się liście i wystarczy zamoczyć je na chwile we wrzątku żeby zmiękły. Jeśli ktoś dopiero uczy się robić gołąbki to polecam ten przepis.

  • 15 min

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa( u mnie łopatka wieprzowa)
    2 torebki ryżu
    2 łyżki majeranku
    2 cebule
    łyżka oleju i masła
    2 ząbki czosnku
    14 liści kapusty włoskiej
    0,5 litra rosołu(może być bulion z kostki)
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka mąki
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 liść laurowy
    1 ziele angielskie
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kapusty włoskiej w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć praską i zeszklić na oleju i maśle. Mięso wyłożyć do miski,dodać ryż,cebulę i czosnek razem z tłuszczem na którym się smażyły. Doprawić solą,pieprzem,wsypać majeranek i wyrobić ręką na jednolitą masę. Wstawić do lodówki. W tym czasie zagotować w dużym garnku wodę z solą(około łyżeczki)do wrzącej wody wkładać liście kapusty na około 30 sekund. Po wyjęciu z wody liście wyglądają jak "zwiędnięte". Kiedy trochę przestygną wyciąć gruby nerw. Na brzeg liścia wykładać farsz,zawijać boki i rolować gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liściem kapusty,ułożyć ciasno gołąbki,dać listek i ziele,zalać gorącym bulionem,przykryć drugim liściem kapusty i wstawić do piekarnika. Gołąbki dusić pod przykryciem 30 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie zlać bulion w którym się dusiły gołąbki, zagotować go w garnuszku,dodać koncentrat, zaprawić mąką wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną,zalać sosem gołąbki.

Porady

Moja kapusta była ogromna więc pozostałe liście postanowiłam wykorzystać do innych potraw. Gołąbki zrobiłam ze środkowych. Wierzchnimi liśćmi owinę długie cienkie kiełbaski i uduszę jak gołąbki w jakimś pikantnym sosie. Liście najmniejsze i najjaśniejsze posiekałam i zamroziłam,będzie z nich zupa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować