Gołąbki z kapusty młodej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie farszu do gołąbków:
Wcześniej zmielone mięso wieprzowe, mieszamy z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem.
2.Wykonanie gołąbków:
W dużym garnku zagotowujemy wodę w której będziemy parzyć kapustę. Obrywamy z kapusty pierwsze niepotrzebne liście. Gdy woda osiągnie 80 stopni Celsjusza, parzymy główkę kapusty i delikatnie zdejmujemy sparzone liście.
3.Odcinamy twarde łodygi z liścia i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Formujemy gołąbki, zawijając liść z nałożonym farszem.
4.Na dno garnka układamy 2-3 liście z kapusty, liście laurowe i ziele angielskie i uformowane gołąbki. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy osoloną wodą pomieszaną z koncentratem pomidorowym, pokrojoną zieleniną oraz z 2 łyżkami domowej pasty rosołowej. Gotujemy do miękkości kapusty, ja gotowałam 30 minut od momentu wrzenia wody.
5.Gołąbki podajemy z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami, polanymi sosem zrobionym z wywaru gotowania gołąbków, zagęszczonego mąką ziemniaczaną i zabielony śmietaną.
Komentarze