Gołąbki z jarmużem

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Połącznie jarmużu, kaszy, ryżu i mięsa mielonego smakuje pysznie. Całość otulona w liście kapusty i polana pomidorowym sosem stanowi rewelacyjny obiadek. Polecam wszystkim smakoszom gołąbków.

Jaga85
  • 12 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Składniki na 12 sztuk:
• średniej wielkości główka kapusty,
• ¾ szklanki ryżu,
• ¾ szklanki kaszy łamanej, jęczmiennej,
• 1 cebula,
• 600 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
• 5 dorodnych łodyg jarmużu,
• Pęczek natki pietruszki,
• olej do smażenia,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• sól do smaku,
• 1 kostka rosołowa

Sos:
• 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego,
• ok 0,5 litry wody.
• 1 łyżka masła,
• 1-2 łyżki śmietany do zabielenia,
• Ok 1,5 łyżki mąki za zagęszczenia,
• sól, pieprz, papryka do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z jarmużem

  • ugotowana kapusta1. KAPUSTA:
    Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je od główki
  • łączenie składników farszu2. NADZIENIE:
    Ryż oraz kaszę przepłukujemy. Składniki łączymy ze sobą i gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na cebuli przysmażamy mięso mielone doprawiając je do smaku. Natkę pietruszki siekamy. Jarmuż przepłukujemy i usuwamy z niego grube łodygi. Miękkie części liści bardzo krótko blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowany odcedzamy i drobno kroimy.
    Gotowe składniki, czyli ryż z kaszą, mięso, jarmuż oraz natkę pietruszki umieszczamy w jednej misce. Składniki doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • formowanie3. Gotowym nadzieniem wypełniamy przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki). Zwijamy gołąbki.
  • układanie w naczyniu4. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka rosołowa. Wierzch gołąbków przykrywami także liści. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Miedzy czasie przygotowujemy pomidorowy sos.
  • gotowanie sosu5. SOS:
    Z mąki i masła wykonujemy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej koncentrat i chwilkę razem zasmażyć. W dalszej kolejności całość podlewamy wodą. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku i delikatnie zabielamy śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszakapustajarmużsos pomidorowygołąnki

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z pieczarkami i jarmużem

Dodane przez: Martyna1991

Krokiety z pieczarkami i jarmużem

Krokiety z warzywnym wnętrzem wzbogaconym...

Gołąbki z szybkowaru

Dodane przez: MagdalenaS

Gołąbki z szybkowaru

Użycie szybkowaru znacznie skraca...

Kaszotto pomidorowe z jarmużem

Dodane przez: misia458

Kaszotto pomidorowe z jarmużem

Kolejne podejście do jarmużu, z...

Omlet z jarmużem

Dodane przez: czarrna

Omlet z jarmużem

Zdrowe, syte śniadanie :)

Krokiety z jarmużem

Dodane przez: Sorensen

Krokiety z jarmużem

Przepis na nietypowe krokiety

Pstrąg  z jarmużem

Dodane przez: Jaga85

Pstrąg z jarmużem

To przepis na prosty i szybki obiadek....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE