Gołąbki z jarmużem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Połącznie jarmużu, kaszy, ryżu i mięsa mielonego smakuje pysznie. Całość otulona w liście kapusty i polana pomidorowym sosem stanowi rewelacyjny obiadek. Polecam wszystkim smakoszom gołąbków.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    • średniej wielkości główka kapusty,
    • ¾ szklanki ryżu,
    • ¾ szklanki kaszy łamanej, jęczmiennej,
    • 1 cebula,
    • 600 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
    • 5 dorodnych łodyg jarmużu,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • olej do smażenia,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • sól do smaku,
    • 1 kostka rosołowa

    Sos:
    • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego,
    • ok 0,5 litry wody.
    • 1 łyżka masła,
    • 1-2 łyżki śmietany do zabielenia,
    • Ok 1,5 łyżki mąki za zagęszczenia,
    • sól, pieprz, papryka do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Gołąbki z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana kapusta 1. KAPUSTA:
    Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je od główki
  • łączenie składników farszu 2. NADZIENIE:
    Ryż oraz kaszę przepłukujemy. Składniki łączymy ze sobą i gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na cebuli przysmażamy mięso mielone doprawiając je do smaku. Natkę pietruszki siekamy. Jarmuż przepłukujemy i usuwamy z niego grube łodygi. Miękkie części liści bardzo krótko blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowany odcedzamy i drobno kroimy.
    Gotowe składniki, czyli ryż z kaszą, mięso, jarmuż oraz natkę pietruszki umieszczamy w jednej misce. Składniki doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • formowanie 3. Gotowym nadzieniem wypełniamy przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki). Zwijamy gołąbki.
  • układanie w naczyniu 4. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka rosołowa. Wierzch gołąbków przykrywami także liści. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Miedzy czasie przygotowujemy pomidorowy sos.
  • gotowanie sosu 5. SOS:
    Z mąki i masła wykonujemy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej koncentrat i chwilkę razem zasmażyć. W dalszej kolejności całość podlewamy wodą. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku i delikatnie zabielamy śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kapusta Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować