Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak

  • wyświetlono: 68 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne i pożywne gołąbki z młodej kapusty stożkowej, która jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz składników mineralnych tj. potas, wapń, fosfor czy siarka. Ich wnętrze wypełnia pełnoziarnisty farsz przygotowany z soczewicy, kaszy pęczak, ryżu jaśminowego oraz polędwiczek z indyka. Podane z sosem pomidorowym tworzą bardzo smaczne połączenie.

Kasia Futka
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 1 główka kapusty stożkowej
- 550 g polędwiczek z indyka
- 120 g soczewicy
- 120 g kaszy pęczak
- 250 g ryżu jaśminowego*
- 1 cebula biała
- 1 pęczek świeżego majeranku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżki masła

DODATKI
- 1 litr bulionu
- sos pomidorowy
- liść laurowy

* waga kaszy i ryżu po ugotowaniu

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.
  • 2. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pęczak, soczewicę i ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniach. Cebule drobno kroimy i rumienimy ją na maśle. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną soczewicą, pęczakiem, ryżem i podsmażoną cebulką, dodajemy posiekany świeży majeranek, suche przyprawy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut (młoda kapusta stożkowa po tym czasie powinna być już idealnie miękka). Życzę smacznego! :)

Porady

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Jak zrobić szybki sos?
Szybki sos przygotujemy na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Do tego podsmażona cebulka, świeży czosnek, oregano, bazylia, odrobina cukru, pieprzu i soli do smaku. Wszystkie składniki miksujemy i sos gotowy! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gołąbkigołąbki inaczejgołąbki z soczewicągołąbki z indykiemgołąbki zkaszą

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z soczewicą i serkiem

Dodane przez: JustKuchcik

Gołąbki z soczewicą i serkiem

Wegetariańskie gołąbki w kapuście...

Gołąbki z kaszą i grzybami

Dodane przez: danusia19671

Gołąbki z kaszą i grzybami

Pyszne gołąbki w sosie grzybowym

Gołąbki porosołowe z kaszą pęczak w prostym sosie pomidorowym

Dodane przez: monikaT83

Gołąbki porosołowe z kaszą pęczak w prostym...

Mam dla Was pyszne danie z tzw."...

image-1vfh83v

Dodane przez: Jelonka

Potrawka z mięsem mielonym i kaszą pęczak

sycące i treściwie danie jednogarnkowe.

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Dodane przez: Futka

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Propozycja na delikatne, lżejsze...

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

Dodane przez: zzewa

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

Jeśli robisz miejsce na tegoroczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE