Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i pożywne gołąbki z kapusty stożkowej, która jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz składników mineralnych tj. potas, wapń, fosfor czy siarka. Ich wnętrze wypełnia pełnoziarnisty farsz przygotowany z soczewicy, kaszy pęczak, ryżu jaśminowego oraz polędwiczek z indyka. Podane z sosem pomidorowym tworzą bardzo smaczne połączenie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 główka kapusty stożkowej
    - 550 g polędwiczek z indyka
    - 120 g soczewicy
    - 120 g kaszy pęczak
    - 250 g ryżu jaśminowego*
    - 1 cebula biała
    - 1 pęczek świeżego majeranku
    - 1,5 łyżeczki suszonego oregano
    - 1 łyżeczka suszonego majeranku
    - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    - sól i pieprz do smaku
    - 1,5 łyżki masła

    DODATKI
    - 1 litr bulionu
    - sos pomidorowy
    - liść laurowy

    * waga kaszy i ryżu po ugotowaniu
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.
  • 2. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pęczak, soczewicę i ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniach. Cebule drobno kroimy i rumienimy ją na maśle. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną soczewicą, pęczakiem, ryżem i podsmażoną cebulką, dodajemy posiekany świeży majeranek, suche przyprawy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut (młoda kapusta stożkowa po tym czasie powinna być już idealnie miękka). Życzę smacznego! :)

Porady

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Jak zrobić szybki sos? Szybki sos przygotujemy na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Do tego podsmażona cebulka, świeży czosnek, oregano, bazylia, odrobina cukru, pieprzu i soli do smaku. Wszystkie składniki miksujemy i sos gotowy! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica zielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować