Gołąbki z indykiem, kurkumą i kaszą kuskus

0 (0 ocen)

.

Składniki:

  • 60 dag filetu z piersi indyka
    wczorajsza kajzerka, namoczona w mleku
    4 czubate łyżki masła
    cukrowa cebula, średniej wielkości, posiekana
    20 dag kaszy kuskus
    2 łyżki małych rodzynek, namoczonych
    pół łyżeczki kurkumy
    do smaku: sól, pieprz, cukier
    główka białej kapusty, średniej wielkości
    4 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    marchewka, średniej wielkości
    winne jabłko
    3 łyżki tłustej kwaśnej śmietany
    2 łyżki płaskie koncentratu pomidorowego
    łyżeczka łagodnej papryki
    do podania: kwaśna śmietana, siekany koper
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z indykiem, kurkumą i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś indyka mielemy, po nim przez maszynkę przepuszczamy bułkę namoczoną w mleku (bez odciskania). Rozgrzewamy 2 łyżki masła, lekko szklimy na nim cebulę, mieszamy z kuskusem, rodzynkami i kurkumą. Wszystko to dokładamy do mięsa i wyrabiamy farsz (można dolać 3–4 łyżki wody), doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Z kapusty wycinamy głąb, podcinamy wierzchnie liście i zdejmujemy jeden po drugim. W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i całą obraną marchewką, przyprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Zanurzamy po kilka liści, gotujemy ok. 5 min. Odławiamy na sito, wodę zachowujemy. Na każdym liściu układamy niewielki, podłużny wałek z farszu i zawijamy analogicznie jak naleśniki przy formowaniu krokietów. Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, układamy gołąbki, oprószamy cukrem i rumienimy z dwóch stron. Zalewamy 2 szklankami gorącej wody z gotowania kapusty, ścieramy na najdrobniejszych oczkach tę ugotowaną marchewkę i obrane ze skórki jabłko. Dolewamy śmietany, solimy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 min, przed końcem dodajemy paprykę i koncentrat. Podajemy z dodatkową porcją kwaśnej śmietany i koniecznie dużą ilością świeżo siekanego kopru.
  • 3. Farsz musi być mokry po to aby kuskus napęczniał a bułka nadała miękkości podobnie jak w kotletach mielonych. Klasyczne gołąbki z podgotowanym ryżem i wieprzowiną warto obsmażyć i nie zapominajcie, że można je nie tylko dusić w garnku na ogniu ale podpiekać w żaroodpornym lub kamionkowym naczyniu. Koncentrat pomimo, że brzmi nieciekawie zagęszcza lekko sos. Liście kapusty możemy blanszować w klasycznym rosole – nadadzą mu dodatkowy smak a my zyskamy aromatyczny sos na mięsnym wywarze. Pamiętajcie, że sukces dobrych gołąbków to konkretnie doprawiony farsz, smak nadany liściom już w trakcie podgotowywania i idealnie zredukowany sos. Marchewka i jabłko naturalnie zagęszczą sos pod warunkiem, że zetrzemy je na mus.

Porady

Duża moc w kompaktowej formie. Niezawodna pomoc w każdej kuchni. Mocny i wydajny silnik na poziomie 2000W gwarantuje dokładne przetwarzanie składników w bardzo krótkim czasie. Mielenie mięsa, szatkowanie warzyw na różne sposoby, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, wyciskanie soku z owoców i warzyw - każdą z tych wymagających wysiłku czynności wykona za Ciebie maszynka marki Bosch. Do zestawu dołączony jest również młynek żarnowy, dzięki któremu zmielisz ziarna kawy, nasiona czy przyprawy na ulubioną przez siebie grubość oraz wysokiej jakości dwustronny nożyk. Dzięki nadaniu ostrości obu stronom ma on dwa razy dłuższą żywotność i jest przyjazny dla domowego budżetu. Możesz go więc używać dwa razy dłużej niż nożyka jednostronnego. Funkcja REVERS pozwala na odwrócenie kierunku mielenia w przypadku zablokowania urządzenia np. przez włókniste kawałki mięsa. Zdecydowanie zwiększa bezpieczeństwo pracy oraz pozwoli oszczędzić czas, potrzebny aby rozkręcić komorę mielenia i usunąć z niej blokujące kawałki żywności. Możesz nim również wyciskać soki z owoców cytrusowych czy przygotować przeciery z owoców miękkich (np. domowy sok pomidorowy). Dołączona szatkownica pozwoli posiekać, zetrzeć warzywa i owoce na różne sposoby, a także ziemniaki na pyszne placki ziemniaczane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować