Gołąbki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy 3 gotujemy i przeciskamy przez praskę, pozostałe 3 ścieramy jak na placki ziemniaczane.Odciskamy na siteczku nadmiar wody.
Pieczarki obieramy ścieramy na grubej tarce lub kroimy w kosteczkę cebulkę również kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki z cebulką przesmażamy na łyżce masła ( doprawiamy do smaku sól i pieprz). Składniki farszu mieszamy ze sobą w misce.Czyli ziemniaki surowe odciśnięte, ugotowane, pieczarki z cebula dodajemy jako, kaszę mannę, doprawiamy. Wodę w dużym garnku zagotować. Od kapusty odciąć końcówkę (ta od głębia) włożyć do wrzącej wody aby zmiękła. Wyciągamy po liściu z wody nakładamy łyżkę farszu. Gotowe gołąbki układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu + 2 łyżki śmietany. Zalać zimnym gołąbki i wstawić do piekarnika na około1 godziny w 180*.
Porady
Kapustę pekińską można zastąpić włoską lub normalną.
Komentarze