Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty z nadzieniem drobiowym z dodatkiem boczniaków i pęczaku. Gotowe gołąbki podałam polane sosem śmietanowym z boczniakami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gołąbki:
    młoda włoska kapusta
    800 g mięsa z udek kurczaka
    cebula
    pół szklanki pęczaku
    200 g boczniaków
    łyżka masła grzybowego
    gałązka lubczyku
    domowa przyprawa warzywna lub sól morska
    pieprz kolorowy

    kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego

    sos:
    150 g boczniaków
    łyżeczka masła grzybowego
    250 ml słodkiej śmietanki
    klika kropli soku cytrynowego
    domowa przyprawa warzywna lub sól morska
    pieprz kolorowy
    zmielony kwiat muszkatu (macis)
    tymianek
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę sparzamy w osolonym wrzątku i oddzielamy liście.

    Boczniaki kroimy i podsmażamy na suchej patelni. Grzyby muszą się przyrumienić. Przyrumienione grzyby lekko solimy.
  • farsz 2. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła grzybowego.
    Mięso, cebulę i lubczyki mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy zmielone mięso, ugotowany pęczak i podsmażone grzyby. Doprawiamy do smaku przyprawą warzywną i pieprzem kolorowym.
  • parowanie 3. W liście kapusty zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Posypujemy listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy przez 60 minut.

    W czasie, gdy gołąbki się parują przygotowujemy sos.
    Boczniaki kroimy w drobną kostkę. Rumienimy je na suchej patelni, gdy są już zrumienione dodajemy masło, sok cytrynowy i sól. Dolewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, macis oraz tymiankiem i rozmarynem.

    Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem śmietanowo-grzybowym.

Porady

domowa przyprawa warzywna: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-przyprawa-warzywna-bardzo-prosta-w-przygotowaniu masło grzybowe: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/maslo-grzybowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować