Gołąbki z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem

  • 2 godz.

Składniki:


  • kapusta czerwona
    2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g)
    szklanka kaszy bulgur
    cebula
    masło
    natka pietruszki
    500 ml bulionu warzywnego
    sól ,pieprz

Gołąbki z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy z ognia i po 5-6 min wyjmujemy je i odcedzamy.
    Kaszę przygotowujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Mięso oddzielamy od kości i mielimy na największych oczkach. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Mięso ,kaszę i cebulę łączymy ,dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. W brytfannie gołąbki układamy jeden obok drugiego. Gołąbki zalewamy bulionem warzywnym ,przykrywamy i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy