Gołąbki z czerwona kapustą w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 1155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wariacja na temat tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowy

martyna

Składniki

Na 10 gołąbków:
duża główka kapusty włoskiej
Farsz:
1 kg. szynki wieprzowej
1/2 główki kapusty czerwonej
200 g. drobnego ryżu ( specjalnego do gołąbków , 2 woreczki)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
2 szklanki bułki tartej
mąka do obtoczenia
2 łyżki masła
sól , pieprz , chili
Sos:
500 g koncentratu pomidorowego ( 2 słoiczki po 250 g )
4 suszone pomidory z zalewy
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól , pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z czerwona kapustą w sosie pomidorowym

  • zmielone mięso1. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki , mielimy w maszynce do mięsa z mniejszymi dziurkami.
  • na farsz2. Czerwoną kapustę , cebulę i czosnek kroimy drobno , przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. W tym czasie ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ok. 20 min.-przekładamy do podsmażonych składników , mieszamy , dusimy chwilkę , studzimy.
  • farsz3. Składniki z patelni przekładamy do miski z mięsem , dodajemy jajka , bułkę tartą, sól , pieprz i chili.Wyrabiamy rękoma do połączenia wszystkich składników.
  • 4. Z kapustę dzielimy na liście , 10 największych sparzamy wrzątkiem , 3-4 liście kładziemy na dnie garnka do gotowania gołąbków.
  • kotlety5. Z gotowej masy mięsnej formujemy 10 sporych kotletów , obtaczamy w mące , smażymy na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia.
  • gołąbki6. Każdy kotlet zawijamy w kapuście ( ścianka , bok , ścianka , bok)
    Układamy ścisło na dnie garnka , Ok 2 l. wody mieszamy z jednym koncentratem zalewamy gołąbki ( tyle by zakryła gołąbki , w razie czego dolać wody).
    Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi , gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min.
  • 7. Po dym czasie odlewamy chochlę wody , mieszamy z kolejnym koncentratem , posiekanymi drobno pomidorami z zalewy oraz olejem z pomidorów , solą i pieprzem-przelewamy do garnka, delikatnie mieszamy , dusimy kolejne 30 min.
  • 8. Gołąbki podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaczerwona kapustagołąbkiobiadsos pomidorowydla gościodświętny obiadkonkurs_fotoGołąbki z czerwoną kapustą w sosie pomidorowym

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki

Dodane przez: edytakkk

Gołąbki w sosie pomidorowym

Jeśli gołąbki to u mnie w domu...

image-1ninshf

Dodane przez: Duśka55555

Tradycyjne gołąbki z kapusty włoskiej w sosie...

Idealny pomysł na niedzielny obiad

image-11uacck

Dodane przez: Konstancja

Gołąbki w sosie pomidorowym

Pyszne i łatwe gołąbki ( nawet...

Gołąbki z młodej kapusty.

Dodane przez: BABECZKA 35

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Bardzo pyszne gołąbki,w tej wersji...

Gołąbki z czerwonej kapusty

Dodane przez: kasiac

Gołąbki z czerwonej kapusty

z kapusty czerwonej da się uzyskać...

gołąbki z czerwonej kapusty

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki z czerwonej kapusty

Bezmięsne gołąbki o nietypowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE