Gołąbki z cukinią i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przyrządzanie:
Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce razem z cebulą. Cukinię pokroić w drobniutką kostkę i przyrumienić razem z boczkiem. (cukinię można również zetrzeć na tarce).To wszystko połączyć z farszem ziemniaczanym , jajkiem mąką i przyprawami. Liście kapusty gotować 5, 7 minut w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczano- cukiniowym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Porady
Można podawać ze śmietaną. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty.
Komentarze