Gołąbki z cukinią i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 3 min

Przepis od mojej ukochanej babci

  • 3 min

Składniki:

  • Gołąbki z cukinią i z ziemniakami

    składniki:
    10 liści kapusty
    20 dag cukinii
    10 dag boczek
    1/2 kg ziemniaków
    2 duże cebule
    1 jajko
    3 czubate łyżki mąki
    majeranek
    sól, pieprz




Gołąbki z cukinią i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przyrządzanie:
    Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce razem z cebulą. Cukinię pokroić w drobniutką kostkę i przyrumienić razem z boczkiem. (cukinię można również zetrzeć na tarce).To wszystko połączyć z farszem ziemniaczanym , jajkiem mąką i przyprawami. Liście kapusty gotować 5, 7 minut w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczano- cukiniowym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

Porady

Można podawać ze śmietaną. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy