Gołąbki z bulgurem i cielęciną

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Uwielbiamy gołąbki, uwielbiamy bulgur...postanowiliśmy połączyć je w jedną całość. Do tego szalotki i delikatne mięso, połączone z natką. Pycha.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 mała kapusta (młoda)
    250 g kaszy bulgur
    500 g łopatki cielęcej
    1 pęczek natki pietruszki
    50 g kiełków rzodkiewki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 szalotki
    sól, pieprz
    300 ml bulionu warzywnego

Gołąbki z bulgurem i cielęciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z bulgurem i cielęciną 1. Z kapusty wycinamy głąb i sparzamy. Następnie delikatnie odrywamy liście i usuwamy grubsze „nerwy”.
    Bulgur gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Studzimy.
    Mięso mielimy na średnich oczkach i dodajemy do bulguru razem z posiekaną natką, kiełkami, posiekaną i zeszkloną na oliwie z oliwek, szalotką. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Na każdy liść wykładamy farsz, zawijamy i układamy w brytfance. Całość zalewamy bulionem i zapiekamy 50 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną posiekanej mięty.

Komentarze

Podobne przepisy