Na farsz:
o 4-5 marchewek
o 1 mały seler
o 1 pietruszka
o mały por
o cebula
o 2 woreczki ryżu ugotowanego
o 2-3 ugotowane jajka
o 30 dag sera żółtego
o olej do smażenia
o Przyprawy ( wegeta, pieprz, papryka mielona)
Dodatkowo:
o Główka kapusty
o bulion
Sos:
o Puszka krojonych pomidorów z puszki
o 2 ząbki czosnku
o 2 łyżki śmietany
o Olej do smażenia
o Przyprawy ( wegeta, zioła prowansalskie, pieprz, ew. natka pietruszki)
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Oczyszczone warzywa-marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półpierścienie. Warzywa poddusić na oleju, ryż ugotować w wodzie z odrobiną soli, posiekać jajka, które były wcześniej ugotowane na twardo.
2.Podduszone warzywa przełożyć do miski, dodać pokrojone jajka, ugotowany ryż, starte ser żółty, doprawić do smaku, wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty , zwijać gołąbki. Przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w garnku, podlać bulionem, gotować do miękkości
Sos: pokrojony czosnek podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, dodać przyprawy, chwile poddusić, na koniec dodać śmietanę.
Podawać gołąbki polane sosem pomidorowym, można posypać natką pietruszki
Smacznego
Komentarze