Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

gołąbki , które uwielbia mój mąż

Składniki:

  • Na farsz:
    o 4-5 marchewek
    o 1 mały seler
    o 1 pietruszka
    o mały por
    o cebula
    o 2 woreczki ryżu ugotowanego
    o 2-3 ugotowane jajka
    o 30 dag sera żółtego
    o olej do smażenia
    o Przyprawy ( wegeta, pieprz, papryka mielona)

    Dodatkowo:

    o Główka kapusty
    o bulion

    Sos:
    o Puszka krojonych pomidorów z puszki
    o 2 ząbki czosnku
    o 2 łyżki śmietany
    o Olej do smażenia
    o Przyprawy ( wegeta, zioła prowansalskie, pieprz, ew. natka pietruszki)

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :
    Oczyszczone warzywa-marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półpierścienie. Warzywa poddusić na oleju, ryż ugotować w wodzie z odrobiną soli, posiekać jajka, które były wcześniej ugotowane na twardo.
  • 2. Podduszone warzywa przełożyć do miski, dodać pokrojone jajka, ugotowany ryż, starte ser żółty, doprawić do smaku, wymieszać.
    Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty , zwijać gołąbki. Przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w garnku, podlać bulionem, gotować do miękkości

    Sos: pokrojony czosnek podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, dodać przyprawy, chwile poddusić, na koniec dodać śmietanę.

    Podawać gołąbki polane sosem pomidorowym, można posypać natką pietruszki
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy