Gołąbki warzywne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne i lekkie gołąbki ,idealne na wiosenny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta
    1 kg jarmużu
    2 cebule
    250 ml bulionu warzywnego (do duszenia jarmużu)
    200 g kaszy gryczanej
    2 papryki czerwone
    500 g pieczarek
    seler naciowy (500 g)
    kilka pomidorów suszonych
    250 ml bulionu warzywnego (do gołąbków)
    oliwa z oliwek
    sól ,pieprz

Gołąbki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki warzywne 1. Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na oliwie dodajemy jarmuż ,zalewamy bulionem i gotujemy 30 min.
    Kaszę gryczaną gotujemy na sypko ,odcedzamy.
    Pieczarki kroimy na mniejsze części dodajemy do jarmużu razem z pokrojonym na plasterki selerem i pokrojoną w kostkę papryką. Redukujemy nadmiar płynu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem z kaszą i pokrojonymi w paski pomidorami.
    Z kapusty wycinamy głąb ,oddzielamy liście i sparzamy w gorącej wodzie. Z liści wycinamy zgrubiałe części („nerwy”). Na brzeg każdego liścia kładziemy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w brytfance ,zalewamy bulionem i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem.

Komentarze

Podobne przepisy