GOŁĄBKI WARSTWOWE

  • wyświetlono: 17274 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Podawać gorące z ryżem ugotowanym na sypko,ziemniakami z wody lub pieczywem.Dobrze smakuje również na zimno jako dodatek do chleba.Pyszne,polecam.

Koronowianka

Składniki

1 gł. kapusty białej
1 kg. mięsa mielonego wieprzowego
1/2 szk. wina wytrawnego czerwonego
2 łyżki oleju
30 dkg. sera żółtego
1 woreczek ryżu
2 cm. kostki masła
sól,pieprz, przyprawa uniwersalna,bazylia do smaku.

SKŁADNIKI NA SOS

1 średnia marchew
1 średnia cecula
1 gł. czosnku
1 łyżeczka oregano / w sezonie świeże/
1 łyżeczka bazylii / w sezonie świeża/
80 dkg. pomidorów
1 łyżka pokrojonego selera lub kilka listków
sól,pieprz do smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

GOŁĄBKI WARSTWOWE

  • 1. Na patelni rozgrzać olej,włożyć mięso i usmażyć dość mocno,polać winem,przyprawić do smaku i smażyć do czasu odparowania wina.
  • gołąbki warstwowe2. PRZYGOTOWAĆ SOS
    Marchew,seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach,czosnek,cebulę pokroić na mniejsze kawałki.
  • gołąbki warstwowe3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić warzywa,dodać pozbawione skórek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory,gotować całość około 10-15 min,wsypać przyprawy,doprawić do smaku solą,pieprzem,przestudzić i zmiksować lub rozdrobnić blenderem na gładki sos.Tak przygotowanym sosem zalać usmażone mięso mielone,wymieszać,ewentualnie przyprawić do smaku.
  • gołąbki warstwowe4. Kapustę parzyć w gorącej wodzie zdejmując kolejno liście i chwilę je gotować,zdjąć zgrubiałe nerwy.Ryż ugotować w osolonej wodzie,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić blenderem
  • gołąbki warstwowe5. Naczynie żaroodporne wyłożyć częścią liści kapusty,położyć piórka masła,posypać bazylią,ugotowanym ryżem i serem.
  • gołąbki warstwowe6. Całość posmarować 1/3 części mięsa mielonego z sosem.Powtarzać warstwy do czasu całkowitego wypełnienia naczynia.
  • gołąbki warstwowe7. Ostatnią warstwę z mięsa mielonego posypać grubą warstwą sera
  • gołąbki warstwowe8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 25 do 30 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

GOŁĄBKI

Dodane przez: Paulina16621

Gołąbki

Najlepsze bo domowe! Można je podawać...

Gołąbki

Dodane przez: Bilcia

Gołąbki

Tradycyjny przepis z zeszytu mojej...

gołąbki

Dodane przez: zauberi

Gołąbki

Proste i pyszne danie dla całej...

gołąbki

Dodane przez: oluś

Gołąbki

Najlepsze, bo tradycyjne... Takie,...

siekane gołąbki

Dodane przez: beatkaa153

Siekane gołąbki

Gołąbki trochę inaczej.

Gołąbki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki

Tradycyjne , dość łatwe wbrew pozorom...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE