Gołąbki we włoskiej kapuście

0 (0 ocen)

  • 45 min

Gołąbki w włoskiej kapuście zaczęłam gotować,kiedy przypadkiem w sklepie pewna klienta polecała je innej pani.Spróbowałam w domu i moi domownicy nie chcą już innych gołąbków.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 włoska kapusta,1 woreczek ryżu,0,5 kg.mięsa mielonego z łopatki,0,3 kg.pieczarek,1 jajko,1 cebula,sól,pieprz,2 łyżki masła,2 łyżki oleju

Gołąbki we włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.W międzyczasie zmielić mięso,dodać sól,pieprz i jajko.Wymieszać.Dodać wystudzony ryż.Liście kapusty pooddzielać ,umyć i osuszyć.Na każdy z nich ulożyć po łyżce mięsnego farszu,zawinąć gołąbki i przewiązać nitką.Na patelni rozgrzać olej i ułożyć na niej gołąbki.Obsmażyć krótko z dwóch stron,następnie podlać wodą i dusić około 25 minut.W tym czasie na maśle usmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojone w plastry pieczarki.Pod koniec duszenia zalać sosem pieczarkowym gołąbki i dusić jeszcze 5 minut.Zdjąć nici.Podawać na ciepło.Smacznego.

Porady

W sezonie jesiennym pieczarki można zastąpić grzybami.Gołąbki można podawać również z sosem pomidorowym lub majonezowym.

Komentarze

Podobne przepisy