Gołąbki w Sosie Pomidorowym - przepis 1

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedno z moich ulubionych dań :) może zawijanie jest dość czasochłonne ale dla tego smaku warto :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka dużej kapusty
    1kg mięsa mielonego
    300g ryżu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 jajka
    sól,pieprz (do smaku)
    sól czosnkowa
    3 duże cebule posiekane w kostkę
    3 łyżki margaryny
    220-240g koncentratu pomidorowego
    600-800ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowym - przepis 1 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę wkładamy do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści.

    2.Cebulę podsmażamy na margarynie.

    3.Ryż gotujemy.

    4.Do miski wkładamy: mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę, jajka, usmażoną cebulę
    całość doprawiamy solą, pieprzem i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy.

    5.Ściągamy liście z kapusty, usuwamy głębie. na każdy listek nakładamy dużą łyżkę mięsa mielonego i zawijamy.

    6.W dużym garnku spód i boki wykładamy kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalewamy koncentratem rozcieńczonym w wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem, możemy także dodać kostkę rosołową aby smak był lepszy. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować