gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 jajko
    2 pełne łyżki bułki tartej
    1/3 szklanki wody
    sól, pieprz
    mała główka liści białej kapusty
    100 g koncentratu pomidorowego
    300 ml wody lub bulionu

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam kapustę, z której wcześniej wycięłam głąb i obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu.
    Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut.
    Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek. Na liście kapusty nałożyłam porcję farszu i zwijałam gołąbki (wyszło mi 6 całkiem sporych).
    Zwinięte gołąbki obsmażyłam z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni dając tylko odrobinę oleju.
    Zagotowałam 300 ml wody (można użyć bulionu), dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i wlałam do naczynia z gołąbkami. Przykryłam patelnię i dusiłam gołąbki przez godzinę na maleńkim ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy