Gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gołąbki z nadzieniem zrobionym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, zawiniętego w liście kapusty, podane w sosie pomidorowym.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na 26 dużych gołąbków:

    kapusta 30 sparzonych liści
    mięso wieprzowe szynka zmielone z 3 ząbkami czosnku 1,6 kg
    ryż 1,5 szklanki
    sól
    pieprz
    suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
    liście laurowe 4 szt.
    ziele angielskie 8 szt.
    świeży lubczyk
    natka pietruszki
    koper
    przecier pomidorowy
    mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki w sosie pomidorowym. 1. W 3 szklankach wody gotujemy ryż. Gdy woda z ryżem zacznie gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy i czekamy 30 minut. Po 30 minutach ryż mieszamy, studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa z czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Gotowy farsz zawijamy w parzone liście kapusty, formując gołąbki. Na dno większego garnka układamy 2 liście kapusty, ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i gołąbki. Na wierzch kładziemy zielone natki lubczyku, pietruszki i koper. Przykrywamy wszystko 2 liśćmi kapusty, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości gołąbków około 60 minut. Po 60 minutowym gotowaniu możemy spróbować gołąbka czy jest dobry. Jeżeli jest dobry to bierzemy z garnka pół litra wywaru, mieszamy w nim 200 ml koncentratu pomidorowego i 3-4 łyżki mąki, wlewamy do garnka z gołąbkami, mieszamy i gotujemy jeszcze z 15 minut. Gotowe gołąbki możemy podać z pieczywem jak i z ugotowanymi ziemniakami i zrobionym sosem pomidorowym.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować