Gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjne, robione w moim domu od bardzo dawna.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    900 g mięsa z łopatki
    300 g ryżu
    2 cebule
    majeranek
    pieprz
    sól

    Sos:
    3 szklanki bulionu mięsnego
    200 g przecieru pomidorowego
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżka mąki
    100 ml śmietany 30%
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka z gotującą się wodą i powoli zdejmować liście. Po przestygnięciu, nożem ściąć gruby nerw.
  • 2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na smalcu. Przepuścić przez maszynkę, razem z mięsem. Dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i po czubatej łyżce nakładać na liście i zwijać gołąbki.
  • 4. Na dno naczynia do pieczenia, położyć liście kapusty i ciasno ułożyć gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty, wlać szklankę wody i na wierzch położyć łyżkę smalcu. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
  • 5. Bulion zagotować, dodać przecier i ketchup. Mąkę wymieszać z zimną wodą i zagęścić sos. Na koniec dodać śmietanę i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować