Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka z gotującą się wodą i powoli zdejmować liście. Po przestygnięciu, nożem ściąć gruby nerw.
2.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
3.Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na smalcu. Przepuścić przez maszynkę, razem z mięsem. Dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i po czubatej łyżce nakładać na liście i zwijać gołąbki.
4.Na dno naczynia do pieczenia, położyć liście kapusty i ciasno ułożyć gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty, wlać szklankę wody i na wierzch położyć łyżkę smalcu. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
5.Bulion zagotować, dodać przecier i ketchup. Mąkę wymieszać z zimną wodą i zagęścić sos. Na koniec dodać śmietanę i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Komentarze