Gołąbki w kapuście pekińskiej z marchewką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Posmakują każdemu!

  • 50 min

Składniki:

  • 2 duże kapusty pekińskie
    50 dag mięsa z łopatki
    25 dag wędzonego boczku
    20 dag wiejskiej kiełbasy
    1 woreczek białego ryżu
    1 marchewka
    1 mała cebula
    Sól, pieprz

Gołąbki w kapuście pekińskiej z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z każdej kapusty delikatnie ściągnąć liście. Największe parzyć w gotującej się, lekko posolonej wodzie przez kilka sekund. Ostudzić. Wszystkie rodzaje mięs zmielić w maszynce. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć ze sobą i doprawić solą i pieprzem. Przygotowane liście z kapusty napełnić farszem, ostrożnie, ale dokładnie zawinąć. Przygotowane gołąbki włożyć do rondla wyłożonego pozostałymi liśćmi z kapusty. Zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. Gotowe podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy