Gołąbki w liściach chrzanu zapiekane w śmietance

  • wyświetlono: 1342 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Całe lato chodził mi po głowie pomysł na te gołąbki. Postanowiłam go w końcu zrealizować bo liści chrzanu już jak na lekarstwo. To ekspresowa wersja gołąbków, są delikatne i lekkostrawne. Warto eksperymentować :)

KasiaKitek

Składniki

liście chrzanu
250 gram mielonej łopatki
100 gram ryżu
2 łyżki natki pietruszki
250 ml śmietanki słodkiej 12%
pół zielonej papryki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
oliwa
marchewka
sól, pieprz, majeranek
2 duże pieczarki
łyżeczka masła
300 ml passaty pomidorowej
0,5 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki w liściach chrzanu zapiekane w śmietance

  • image-1oexso51. Liście wkładamy na 2 minuty do wrzątku, delikatnie wyciągamy i usuwamy z nich twardy środek.
  • image-16v6b772. Ryż gotujemy ok. 6 minut. Warzywa kroimy w drobną kostkę i smażymy z czosnkiem chwilę na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • image-02bansj3. Kiedy ryż i warzywa wystygną mieszamy z mięsem i natką pietruszki, doprawiamy majerankiem i solą do smaku. Farsz zawijamy w liściach chrzanu.
  • image-0y0os7b4. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Zalewamy śmietanką. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na maśle. Układamy na gołąbkach. Danie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
    Zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
  • image-0489hvt5. Na łyżce oliwy chwilę smażymy ząbek czosnku. Wlewamy passatę pomidorową, gotujemy bez przykrycia ok. 15 minut aż odparuje z niej woda, wówczas wlewamy mąke rozrobioną z odrobiną wody, gotujemy jeszcze minutę. Gołabki polewamy sosem pomidorowym.

Porady

Zamiast passaty można użyć pomidorów lub domowego soku pomidorowego i gotować do momentu aż powstanie gęsty sos.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimięso mielonepaprykasos pomidorowymielona łopatkagołąbki bez kapustygołąbki z mięsem mielonympieczone goąbki

Komentarze

Podobne przepisy

Tołma w liściach winogron, czyli gołąbki po gruzińsku

Dodane przez: Ania_L

Tołma w liściach winogron, czyli gołąbki...

Tołma w liściach winogron to gruzińska...

Tołma w liściach winogron, czyli gołąbki po gruzińsku

Dodane przez: Ania_L

Tołma w liściach winogron - gołąbki po gruzińsku

Tołma w liściach winogron to gruzińska...

Dodane przez: mysiowa

Sarma czyli gołąbki w kiszonych liściach

Świetna potrawa dla początkujących...

cypryjskie gołąbki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg...

Na całym świecie gotuje się potrawy...

gołąbki z botwinki.1

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach...

Gołąbki z botwiny miałam ochotę...

PEKIŃSKIE GOŁĄBKI zapiekane w piekarniku

Dodane przez: violast11

PEKIŃSKIE GOŁĄBKI zapiekane w piekarniku

Tym razem przepis na smaczne gołąbki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE