Gołąbki w liściach botwiny z sosem maślanym

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gołąbki z kaszą i pieczarkami w aksamitnym sosie maślanym. Świetny sposób na wykorzystanie dużych liści botwinki. Pyszne nie banalne połączenie prostych nie wyszukanych składników.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dużych liści botwinki
    100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
    300 g pieczarek
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    ząbek czosnku
    1 jajko
    Łyżka masła

    Sos maślany
    3 solidne łyżki masła
    100 ml słodkiej śmietanki 30 %
    sól
    pieprz
    szczypta czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki w liściach botwiny z sosem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować.
    Pieczarki oczyścić i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
    Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, następnie dodać rozdrobnione pieczarki i smażyć co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje.
  • 2. W misce wymieszać ugotowaną kaszę z podsmażonymi pieczarkami. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jajko i wymieszać.
  • 3. Liście botwinki włożyć na pół minuty do gorącej wody(wrzątku).
    Następnie odsączyć na sicie.
  • 4. Na każdym liściu ułożyć łyżkę farszu i zwijać jak tradycyjne gołąbki.
    Tak przygotowane rulony gotujemy na parze albo tradycyjnie w dużym garnku lub rondlu w tym przypadku należy gołąbki włożyć do naczynia, wlać około pół szklanki wody i gotować pod przykryciem około 8-10 minut. Nie gotujemy zbyt długo aby się nie rozpadły.
  • 5. Sos maślany
    Na patelni zrumienić masło doprawić solą, pieprzem i szczyptą suszonego czosnku, następnie cały czas mieszając wlać śmietankę, gotować chwilkę aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Kasza jęczmienna Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować