Gołąbki z kaszą i pieczarkami w aksamitnym sosie maślanym. Świetny sposób na wykorzystanie dużych liści botwinki. Pyszne nie banalne połączenie prostych nie wyszukanych składników.
1 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
15 dużych liści botwinki
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
300 g pieczarek
1 duża cebula
sól
pieprz
ząbek czosnku
1 jajko
Łyżka masła
Sos maślany
3 solidne łyżki masła
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
sól
pieprz
szczypta czosnku granulowanego
Gołąbki w liściach botwiny z sosem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować.
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, następnie dodać rozdrobnione pieczarki i smażyć co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje.
2.W misce wymieszać ugotowaną kaszę z podsmażonymi pieczarkami. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jajko i wymieszać.
3.Liście botwinki włożyć na pół minuty do gorącej wody(wrzątku).
Następnie odsączyć na sicie.
4.Na każdym liściu ułożyć łyżkę farszu i zwijać jak tradycyjne gołąbki.
Tak przygotowane rulony gotujemy na parze albo tradycyjnie w dużym garnku lub rondlu w tym przypadku należy gołąbki włożyć do naczynia, wlać około pół szklanki wody i gotować pod przykryciem około 8-10 minut. Nie gotujemy zbyt długo aby się nie rozpadły.
5.Sos maślany
Na patelni zrumienić masło doprawić solą, pieprzem i szczyptą suszonego czosnku, następnie cały czas mieszając wlać śmietankę, gotować chwilkę aż sos zgęstnieje.
Komentarze