Gołąbki w innej wersji z dodatkiem sera

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Proponuję trochę inną wersje gołąbków z dodatkiem marchwi i żółtego sera, zamiast ryżu. Mojej rodzinie bardziej smakują w takiej wersji.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • • Kapusta
    • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
    • Sól
    • 2 jajka
    • 15 dag sera żółtego
    • Majeranek
    • Vegeta
    • Koncentrat pomidorowy
    • 4 szt. marchwi
    • Koperek
    • 2 Łyżki mąki pszennej

Gołąbki w innej wersji z dodatkiem sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Całą kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, tak żeby liście trochę zmiękły, obieramy liście.
    Mięso wkładamy do miski, solimy.
  • 2. Dodajemy 2 jajka.
  • ser 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.
  • 4. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczach.
  • marchew, ser 5. Do mięsa dodajemy ser starty i połowę startej marchwi.
  • majeranek 6. Wsypujemy majeranek, dokładnie mieszamy.
  • gołąbki 7. 8. Na każdy liść kapusty wykładamy masę mięsną i ciasno zawijamy w roladki.
    9. Wlewamy trochę wody do brytfanki, zagotować.
    Następnie układamy ciasno gołąbki, doprawiamy koperkiem i Vegetą, gotujemy pod przykryciem około 40 minut.
    Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy .
    Na koniec rozrabiamy mąkę z odrobiną wody i hartujemy sos.
    Gołąbki gotowe.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy