Gołąbki to tradycyjne, niepozornie wyglądające danie z mięsa, ryżu i kapusty, które mimo swojej prostoty jest zachwycające.
2 godz.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka )
ok 100 g ryżu
3 cebule
1 biała lub włoska kapusta
1,5 litra bulionu lub rosołu
500 g przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić i przełożyć do miski. Następnie ugotować ryż,ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, i drobno posiekać,dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
2. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut.Następnie wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.
3.Zawijać -najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
4.Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
5.Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
6.Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.Posypać koperkiem.
Komentarze