Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Gołąbki to tradycyjne, niepozornie wyglądające danie z mięsa, ryżu i kapusty, które mimo swojej prostoty jest zachwycające.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka )
    ok 100 g ryżu
    3 cebule
    1 biała lub włoska kapusta
    1,5 litra bulionu lub rosołu
    500 g przecieru pomidorowego
    1 łyżka mąki

    przyprawy:
    sól i pieprz
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki papryki w proszku
    1/2 łyżeczki tymianku
    Dodatkowo:
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    koperek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić i przełożyć do miski. Następnie ugotować ryż,ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, i drobno posiekać,dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
    2. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut.Następnie wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.
    3.Zawijać -najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
    4.Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
    5.Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
    6.Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.Posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować