Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

  • wyświetlono: 173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gołąbki to tradycyjne, niepozornie wyglądające danie z mięsa, ryżu i kapusty, które mimo swojej prostoty jest zachwycające.

ja
  • 5 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka )
ok 100 g ryżu
3 cebule
1 biała lub włoska kapusta
1,5 litra bulionu lub rosołu
500 g przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki

przyprawy:
sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
Dodatkowo:
3 łyżki gęstej śmietany 18%
koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

  • 1. Mięso zmielić i przełożyć do miski. Następnie ugotować ryż,ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, i drobno posiekać,dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
    2. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut.Następnie wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.
    3.Zawijać -najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
    4.Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
    5.Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
    6.Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.Posypać koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakikapustamięso mielonekoperekwieprzowinagołąbkiłopatkakuchnia polskaobiad na niedzieletradycyjne potrawy

Komentarze

Podobne przepisy

Włoskie gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

Dodane przez: afrodyta

Włoskie gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

Tradycyjne gołąbki zawinięte we...

gołabki

Dodane przez: blondynkagotuje90

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Domowe gołąbki z kapusty smakują...

golabki

Dodane przez: Konto nieaktywne

GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM

Dzisiaj na obiad polecam gołąbki...

gołąbki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Gołąbki to tradycyjne, niepozornie...

image-1afr267

Dodane przez: xamelka1

Gołąbki z mięsem, ryżem, kuskusem i warzywami

Najlepsze z pomidorowym sosem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Dodane przez: peggi

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Pyszne gołąbki z mielonym mięsem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE