Gołąbki tradycyjne

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znane i lubiane mielone zawinięte w kapustę czyli popularne gołąbki. Podawane z sosem pomidorowym bądź też bez niego w zależności od gustu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
    1 cebula
    200 g ryżu
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka słodkie papryki
    sól oraz pieprz do smaku
    1 główka kapusty
    1 litr bulionu warzywny albo drobiowy (domowy bądź kostki)
    1-2 łyżki mąki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Małgorzata Ścieszko 1. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i gotujemy. Z kapusty usuwamy brzydkie liście a następnie wykrawamy głąba. Gotujemy ok 8 min aż liście zaczną delikatnie odchodzić od kapusty. Odrywamy liście wkładając do zimnej wody z lodem w tym czasie przygotowujemy farsz.
  • Małgorzata Ścieszko 2. Do miski dodajemy mielone, nieugotowany ryż, słodką paprykę, startą cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy jajko oraz bułkę tartą wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety które zawiniemy w kapuście.
  • Małgorzata Ścieszko 3. Do każdego liścia wkładamy mielone. Następnie kotlecika przykrywamy od dołu, z boków i zawijamy do góry. Tak przygotowane gołąbki przekładamy do garnka którego spód wykładamy liśćmi kapusty. Ciasno układając gołąbki zalewamy je bulionem. Następnie gotujemy ok 45 minut do miękkości kapusty. Po tym odlewamy trochę wywaru do miseczki dodajemy mąkę oraz przecier i całość przelewamy do gołąbków gotując jeszcze 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować