Gołąbki siekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kapustę posiekać według upodobania a następnie zalać wrzątkiem na około 2-3 min, odcedzić.
do odciśniętej kapusty dodajemy mięso, jaja, drobno pokrojoną cebulkę, sól i pieprz, oraz majeranek czosnek i bułkę tartą. wszystko wyrabiamy aby wszystkie składniki się połączyły.
do garnka wkładamy włoszczyznę, ziele, listek i 1 ząbek czosnku i sól - gotujemy wywar. gdy już warzywa się nagotują możemy je usunąć( ja zostawiam), a na tak przygotowaną bazę, na gotujący wywar lepimy kulki z mięsa i układamy jedna obok drugiej. na bardzo wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia ale bardzo delikatnego żeby mięso i jaja ścisnęły wtedy nie rozpadną się kulki- gołąbki.
od momentu wrzenia gotujemy na wolnym ogniu około 20-25 min, po tym czasie dodajemy koncentrat a mniej więcej po 10 min zaprawiamy dobrą śmietaną roztrzepaną z mąką. zagotowujemy i gotowe
podajemy do chleba albo ziemniaków czy kaszy- co kto lubi
Porady
podstawą jest dobre mięso więc prośmy o zmielenie wybranego przez nas kawałka mięsa.
Komentarze