gołąbki siekane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

to taka inna wersja gołąbków, robi się je szybciej, dzieci zjadają też i kapustę i są też bardzo smaczne. polecam zwłaszcza zapracowanym :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    0,5 lub 1/3 główki małej kapusty
    1 cebulka
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego (ja korzystam z własnej roboty koncentratu)
    3/4 szkl dobrej śmietany
    1 czubata łyżka mąki
    1-2 łyżki bułki tartej
    3 jajka
    1 łyżka majeranku
    2 ząbki czosnku ( 1 do mięsa i 1 do sosu)
    sól i pieprz do smaku
    włoszczyznę, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki siekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kapustę posiekać według upodobania a następnie zalać wrzątkiem na około 2-3 min, odcedzić.
    do odciśniętej kapusty dodajemy mięso, jaja, drobno pokrojoną cebulkę, sól i pieprz, oraz majeranek czosnek i bułkę tartą. wszystko wyrabiamy aby wszystkie składniki się połączyły.
    do garnka wkładamy włoszczyznę, ziele, listek i 1 ząbek czosnku i sól - gotujemy wywar. gdy już warzywa się nagotują możemy je usunąć( ja zostawiam), a na tak przygotowaną bazę, na gotujący wywar lepimy kulki z mięsa i układamy jedna obok drugiej. na bardzo wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia ale bardzo delikatnego żeby mięso i jaja ścisnęły wtedy nie rozpadną się kulki- gołąbki.
    od momentu wrzenia gotujemy na wolnym ogniu około 20-25 min, po tym czasie dodajemy koncentrat a mniej więcej po 10 min zaprawiamy dobrą śmietaną roztrzepaną z mąką. zagotowujemy i gotowe
    podajemy do chleba albo ziemniaków czy kaszy- co kto lubi

Porady

podstawą jest dobre mięso więc prośmy o zmielenie wybranego przez nas kawałka mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować