Gołąbki podolskie z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od babci

  • 30 min

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    50 dag ziemniaków
    2 duże cebule
    10 dag słoniny
    25 dag wieprzowiny bez kości
    4 dag bułki tartej
    1 jajko
    1 łyżeczka tłuszczu
    500 ml rosołu (może być z kostki)
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki podolskie z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć uszkodzone liście , wyciąć głąb , umyć zalać osoloną wodą i obgotawać , aż liście zmiękną .
  • 2. Następnie odzielić liście i ściąć grube nerwy .
  • 3. Mięso zmielić .
  • 4. Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce.Lekko odcisnąć .
  • 5. Słoninę pokroić w kostkę , stopić , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i usmażyć .
  • 6. Połączyć z ziemniakami , zmielonym mięsem , bułką tartą i jajkiem .
  • 7. Przyprawić do smaku solą i pieprzem .
  • 8. Dokładnie wymieszać .
  • 9. Na przygotywanych liściach kapusty ułożyć nadzienie .
  • 10. Założyć brzegi kapusty do środka , zawinąć w rulon , ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty , skropić tłuszczem .
  • 11. Podlać rosołem .
  • 12. Dusić do miękkości .
  • 13. Odcedzić .

Porady

Wywar wykorzystać do przygotowania sosu . Podawać z sosem grzybowym .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować