GOŁĄBKI PIECZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE

0 (0 ocen)

  • 2 min

Gołąbki w liściach młodej kapusty to jest to na co czekałam prawie cały rok.Ulubione danie dla calej rodziny.

  • 2 min

Składniki:

  • mała włoska kapusta
    200 g mięsa mielonego
    1 torebka ryżu
    1 duża cebula
    100 g pieczarek
    sos:
    1 puszka pomidorów
    0,5 cebuli
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki pieczone w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WYKONAWCZYNI DANIA 1. W osolonej wodzie ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzić.
    W garnku wymieszać mięso mielone z ugotowanym ryżem i drobno posiekaną cebulką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Z kapusty oderwać liście, w które będziemy zawijać farsz. Najlepiej pominąć te pierwsze liście i sięgnąć po te głębsze. Liście sparzyć; zalać gotowaną wodą i zostawić na 1-2 minuty.
    Na tak przygotowane liście nakładać farsz i zawijać według podpowiedzi na zdjęciu.
    Zwinięte gołąbki umieścić w garnku, ciasno obok siebie, żeby się nie rozwinęły i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Garnek, w którym będą gotowane gołąbki wcześniej można wyścielić liśćmi kapusty
    W tym czasie przygotować sos: drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać pomidory w puszce, zagęścić koncentratem, chwilę pogotować i przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
    Gołąbki podawać polane sosem

Porady

Zalecam wykonywanie gołąbków sezonowo - tylko wtedy, gdy dostępna jest młoda kapusta. Używanie starej kapusty niesie ze sobą ryzyko przygotowania gołąbków w twardej "okładce"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować