Gołąbki mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stop na patelni. Warzywa obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej wrzuć na rozgrzane masło. Smaż ok 5 min. Następnie wsyp ryż. Przesmaż, zalej bulionem i gotuj aż ryż wchłonie wodę. Karkówkę i boczek umyj, osusz, zmiel w maszynce.Na osobnej patelni podmaż mięso, dopraw. Mięso połącz z warzywami odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj jajka dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Kapustę sparz, odcinaj pojedyńczo liście kapusty, zetnij zgrubiałe nerwy. Na liście nakłaj farsz mięsno-warzywny, zwiń i obwiąż zblanszowanym liściem pora. Gołąbki układaj w garnku zalej 1/2 l wody, zagotuj dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gołąbki dusić ok 50 min. Sos zagęść, dopraw.
Komentarze