Gołąbki meksykańskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja rodzina przepada za taką właśnie wersją gołąbków.

Składniki:

  • ● główka kapusty
    ● po 5 łyżek ryżu, kaszy manny i kaszy gryczanej
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 5 jajek
    ● sól, pieprz
    ● bułka tarta
    ● 200 ml przecieru pomidorowego
    ● olej do smażenia

Gołąbki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z główki kapusty zdejmujemy
    kilka liści. Część
    odkładamy, pozostałymi
    wykładamy dno rondla.
    Resztę kapusty drobno siekamy.
    Wbijamy 2 jajka,
    wsypujemy surowe kasze
    i ryż. Dodajemy mięso. Mieszamy
    i doprawiamy. Formujemy
    nieduże gołąbki.
  • 2. Gołąbki panierujemy
    w reszcie rozkłóconych jajek
    i bułce. Smażymy w głębokim
    oleju, osączamy.
    Układamy w rondlu.
  • 3. Przecier pomidorowy
    rozrabiamy z 3 szklankami
    wody i połową polewamy
    gołąbki. Przykrywamy liśćmi
    kapusty. Układamy kolejną
    warstwę gołąbków
    i polewamy resztą sosu.
    Przykrywamy kapustą. Zapiekamy
    50 minut w temperaturze
    160 ° C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy