Gołąbki inaczej z kapustą kiszoną

4.47 (182 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wspaniałe gołąbki z mięsem i siekaną kapustą kiszoną, bez zawijania. Szybki i smaczny obiad.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 0,75 kg mięsa mielonego
    0,50 kg kapusty kiszonej
    pół szklanki. kaszy manny
    szklanka suchego ryżu
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    5 łyżek keczupu
    2 kostki rosołowe
    5 jajek
    1 łyżka przyprawy do mięsa
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    bułka tarta

Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki inaczej z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy startą cebulę, przeciśnięty czosnek, 1 jajko, przyprawę do mięsa, sól i pieprz. Mieszamy.
  • 2. Kapustę kiszoną przepłukujemy, odciskamy, drobno kroimy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie wsypujemy pół szklanki kaszy manny i szklankę ryżu i wyrabiamy masę.
  • 3. Formujemy kotlety i maczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony.
  • 4. Przekładamy kotlety warstwami w garnku. Zalewamy wodą aby zakryła kotlety, dodajemy kostki rosołowe, przecier, keczup, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny.

Porady

Do sosu możemy dodać bazylię i paprykę słodką do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować