Gołąbki inaczej

0 (0 ocen)

Przepis powstał z czystego lenistwa ;)

Składniki:

  • 500g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielone)
    250g białej kapusty
    6 pieczarek
    1 cebula
    2 jajka
    kilka łyżek przecieru pomidorowego
    łyżka śmietany
    mąka
    mała marchewka
    kawałek pora i selera
    natka pietruszki
    łyżka masła
    przyprawa do dań z kapusty, sól pieprz

Gołąbki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, cebulę i pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Kapustę, jajka, pieczarki i cebulę dodać do mięsa. Wsypać mąkę i przyprawy. Masa mięsna powinna być zwarta.
  • 2. Do garnka z wodą włożyć startą marchewkę i selera oraz posiekanego pora. Gotować. Uformowane gołąbki obtoczyć w mące i wrzucać do wrzącego wywaru jarskiego. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku. Udekorować natką pietruszki.

Porady

Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy