Gołąbki inaczej.

4.5 (180 ocen)

  • 3 godz.

Tradycyjne gołąbki w innym wykonaniu. Polecam

  • 3 godz.

Składniki:


  • wieprzowina szynka surowa 0,5 kg ,wieprzowina łopatka 0,5 kg ,surowy boczek 0,5 kg ,
    ryż biały 3 saszetki,
    jaja kurze całe 2 szt. ,
    .kapusta biała 1 szt. , cebula 6 szt.,
    margaryna do smażenia 1 kostka,
    sól, pieprz do smaku , papryka mielona, cukier do smaku, ketchup pikantny 8 łyżek


Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Gołąbki inaczej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane gołabki 1.


    1.mięso myjemy ,mielimy na drobnym sitku, ryż gotujemy 20 minut, osączamy, wysypujemy z torebki.
    2.Składniki: mięso i ryż dobrze wyrabiamy , dodajemy surowe jajka doprawiamy do smaku.
    3.Kapustę myjemy, wykrawamy głąb. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Wybieramy pojedyncze liście , studzimy usuwamy tzw. żyły
    4.Z wyrobionego mięsa robimy kulki, kulki zawijamy w liście kapusty.
    5.Gotowe gołąbki wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ,na tłuszcz kładziemy gorsze liście, na to kładziemy gołąbki., posypujemy pieprzem, solą i rozkruszamy rosołek drobiowy. Boczek kroimy w plastry i rozbijamy, tak przygotowany boczek kładziemy na warstwę gołąbków.
    6.Cebule obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry.
    7.Dusimy na margarynie, doprawiamy do smaku , solą , pieprzem i cukrem oraz papryką ostrą , dodajemy ketchup. Sos cebulowy dzielimy na połowę , polewamy gołąbki z boczkiem.
    8.Na sos cebulowy układamy drugą warstwę gołąbków i znowu kładziemy przygotowany boczek i drugą warstwą.
    9.Dodajemy pół szklanki przegotowanej wody.
    10.Dusimy pod przykryciem w piekarniku w tem.250 stopni, 125 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować