Gołąbki Inaczej

4.5 (143 ocen)

  • 50 min

Gołąbki inaczej cała nasza rodzinka przepada za nimi, na wszystkich imprezach robią furorę farsz identyczny jak w gołąbkach tradycyjnych jednak papryka połączona z gęstym sosem pomidorowym nadaje im zarówno nietypowy wygląd jak i niesamowity smak pychota :)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 kg papryki żółtej podłużnej
    1 szklanka ryżu białego
    1 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 duża cebula
    2 duże pazurki czosnku
    3 duże łyżki ketchupu
    1 kostka rosołowa
    pieprz, przyprawa uniwersalna, liść laurowy, ziele angielskie dodajemy według uznania
    Proporcje podane na obiad dla 6 osób
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielimy mięso z łopatki razem z cebulą, doprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż dodajemy go do mięsa i mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy górną część i wyciągamy gniazda nasienne, a następnie nadziewamy farszem. Gdy papryczki zostaną nafaszerowane układamy je stojąco w dużym garnku ściśle jedną koło drugiej otworem do góry, zalewamy je wodom mniej więcej zostawiające centymetr od góry by całkiem nie były zalane dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową gotujemy aż papryka zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy rozmiażdżone pazurki czosnku koncentrat pomidorowy jeśli ktoś ma można dodać przecier, do sosu dodać trochę ketchupu przyprawa uniwersalna i pieprzu na koniec sos podbijamy mąka do gęstości gęstej śmietany. Gołąbki podaje się z duża ilością sosu i chlebem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować