gołąbki gryczano-mięsne

0 (0 ocen)

są bardzo smaczne

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
    50 dag kaszy gryczanej
    50 dag mięsa mielonego
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól, pieprz, oregano

Gołąbki gryczano-mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie.
    Kaszę wypłukać, zalać dwukrotnie większą ilością wody, posolić.
    Gotować przez ok. 15 minut, do momentu, kiedy będzie sypka. Dodać masło.
    Mięso mielone podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić przez jakieś 10 minut.
    Połączyć z kaszą.
    Zawijać gołąbki.
    Ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i dusić pod przykrywką przez ok. 1,5h.
    Podawać z sosem pomidorowym albo grzybowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy