Gołąbki drobiowe z kaszą i jajkiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gołąbki: Kapustę zalać wrzątkiem, aby liście swobodnie dało się rozdzielić.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Jajka ugotować na twardo.
Mięso umyć i zmielić, wymieszać z przyprawą do mięsa duszonego. Połączyć z kaszą, pietruszką, jajkami ugotowanymi na twardo, jajkiem surowym .Dokładnie wymieszać.
Na liściach kapusty układać farsz, zawinąć brzegi do środka .
Gołąbki układać ciasno w naczyniu wyścielonym pozostałymi liśćmi z kapusty. Podlać bulionem. Jeśli zostały nam licie z kapusty zetrzeć je tarce z marchewką i posypać nimi gołąbki.
Wstawić do piekarnika i piec około godziny, aż liście będą miękkie.
Co jakiś czas podlewać bulionem.
Sos pomidorowy: 2 litry wodę zagotować z łyżeczką ziarenek smaku, dodać koncentrat pomidorowy, zabielić śmietaną z mąką i ewentualnie doprawić.
Gotowym sosem zalać gołąbki.
Komentarze