Gołąbki drobiowe z kaszą i jajkiem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Pamiętam jak robiła je moja babcia.

Składniki:

  • Na gołąbki:
    • Duża kapusta
    • 2 podwójne piersi z kurczaka
    • Opakowanie-woreczek kaszy jaglanej
    • 2 jajka na twardo
    • jajko
    • pietruszka zielona świeża lub mrożona
    • przyprawa do mięsa duszonego
    • 1-2 litrów bulionu
    Na sos pomidorowy:
    • większy słoik koncentratu pomidorowego
    • 1-2 łyżeczka śmietany 36%
    • łyżeczka ziarenek smaku warzywnych
    • mąka
    • ewentualnie sól i pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki drobiowe z kaszą i jajkiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gołąbki: Kapustę zalać wrzątkiem, aby liście swobodnie dało się rozdzielić.
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
    Jajka ugotować na twardo.
    Mięso umyć i zmielić, wymieszać z przyprawą do mięsa duszonego. Połączyć z kaszą, pietruszką, jajkami ugotowanymi na twardo, jajkiem surowym .Dokładnie wymieszać.
    Na liściach kapusty układać farsz, zawinąć brzegi do środka .
    Gołąbki układać ciasno w naczyniu wyścielonym pozostałymi liśćmi z kapusty. Podlać bulionem. Jeśli zostały nam licie z kapusty zetrzeć je tarce z marchewką i posypać nimi gołąbki.
    Wstawić do piekarnika i piec około godziny, aż liście będą miękkie.
    Co jakiś czas podlewać bulionem.

    Sos pomidorowy: 2 litry wodę zagotować z łyżeczką ziarenek smaku, dodać koncentrat pomidorowy, zabielić śmietaną z mąką i ewentualnie doprawić.
    Gotowym sosem zalać gołąbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować