Gołąbki dla leniwych

4.5 (161 ocen)

  • 3 godz.

W mojej kuchni rządzi zasada: jeśli możesz sobie coś ułatwić - zrób to! Stąd gołąbki dla leniwych. Gołąbki uwielbiam, ale klasyczne są pracochłonne. A'la gołąbki znacznie szybsze, ale denerwuje mnie formowanie farszu w kulki i podsmażanie ich. Dlatego robię gołąbki w formie zapiekanki do krojenia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 1,5 kg kapusty
    - 2 cebule
    - 0,5 kg mielonego mięsa (szynki)
    - 1,5 szklanki ryżu
    - 3 łyżki kaszy manny
    - 3 jajka
    - kostka rosołowa
    - koncentrat pomidorowy
    - sól, pieprz, wegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od kapusty i cebuli. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę szatkujemy, ścieramy na tarce albo drobno siekamy. Trochę solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy wodę jeśli pojawi się.
  • 2. Po godzinie do kapusty i cebuli dodajemy mięso, jajka, kaszę, ryż surowy, sól, pieprz i wegetę. Mieszamy wszystko i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Przygotowujemy sos z 1 litra wody, kostki rosołowej i 2-3 łyżek koncentratu. Sosem polewamy masę, a następnie łyżką mieszamy całość. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok. 2 godziny.
  • 4. Gotowe gołąbki kroimy w naczyniu na porcje, wykładamy na talerze i podajemy z sosem, keczupem, ziemniakami. Jak kto lubi. Ja jem same lub z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować