Gołąbki dla leniwych

4 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto lubi gołąbki ręka do góry ? mam dziś dla was szybszą wersję gołąbków bez zawijania w kapustę

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 młoda kapusta 950 g,
    2 woreczki ryżu 100 g każdy,
    670 g mięsa mielonego z łopatki,
    3 duże ząbki czosnku,
    0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
    0,5 łyżeczki papryki ostrej,
    0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu naturalnego,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    4 łyżki bułki tartej,
    2 łyżki majeranku,
    1 jajko rozmiar M,
    olej do smażenia gołąbków
    sos pomidorowy :

    3 szklanki wody przegotowanej,
    1 koncentrat pomidorowy 30 % 190 g,
    1 łyżeczka cukru,
    1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    8 ziarenek ziela angielskiego,
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Sparzyć kapustę w osolonej wodzie i ugotować ryż w woreczkach pozostawić do ostygnięcia. Następnie do miski dodać wszystkie składniki oraz poszatkowaną sparzoną kapustę i całość wymieszać do połączenia się składników
  • obiad 2. Z przygotowanej masy formować gołąbki a następnie układać na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przekładać na dużą patelnię wyłożoną liśćmi sparzonej kapusty
  • obiad 3. Do usmażonych i przełożonych na dużą patelnię gołąbków wlać przygotowany sos pomidorowy i dodać ziela oraz liście laurowe, zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod patelnią i na bardzo wolnym ogniu dusić pod przykryciem przez godzinę i 15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować