Gołąbki Bożeny

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chciałabym podzielić się z wami moimi gołąbkami . Smaczne gołąbki z kapusty włoskiej z farszem mięsnym z dodatkiem ryżu oraz warzyw. Gołąbki można przygotować na obiad, ciepłą kolację, a także jako smakowitą przekąskę. Można je podać z sosem pomidorowym i ziemniakami, albo polać ketchupem. Przygotowałam je dla mojej rodzinki.

20160506_142345
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

kapusta włoska
mięso mielone 600 g,
ryż 1 szkl,
boczek wędzony 100 - 150 g,
olej rzepakowy 2 -3 łyżki,
cebula 2 szt,
papryka czerwona 1 mała lub 1/2 większej,
marchew 1 szt,
jajko,
sól do smaku,
pieprz świeżo mielony do smaku,
kucharek 1 łyżka,
majeranek otarty w rękach 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki Bożeny

  • Gołąbki Bożeny1. Kapustę włoską oczyszczamy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku.
    Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty.
    (gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut).
    Ryż gotujemy a - la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
    Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
    Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy.
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem.
    Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
    Z liści odkrawamy zgrubienie,na każdy liść nakładamy przygotowany farsz, składamy boki a następnie zwijamy gołąbki.
    Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

    Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.

Porady

Pamiętajcie aby majeranek rozetrzeć w rekach przed dodaniem do potrawy.

Gdyby gołąbki za mocno nam się spiekały możemy je nakryć folią aluminiową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonewarzywacebulakapusta włoskaprzyprawyolejboczek wędzonyryż ugotowany

Komentarze

Podobne przepisy

image-24xrj42

Dodane przez: bozena58

Gołąbki

Jest wiele przepisów a mój jest...

Gołąbki

Dodane przez: anka1988

Gołąbki

Moje ulubione danie, mogę je jeść...

Gołąbki

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Gołąbki

Nie zbyt często robię gołąbki,bo...

Dodane przez: lwica353

Gołąbki

Pyszne gołąbki bez zawijania w...

Dodane przez: Kamila Marzec

gołąbki

jest bardzo smaczne

Gołąbki tradycyjne

Dodane przez: AnetaSłużałek

Gołąbki tradycyjne

Tradycyjne gołąbki są po prostu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE