Gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i kaszą orkiszową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem kaszy orkiszowej i słodkawej młodej kapustki zapiekane w pysznym sosie pomidorowym. Obiad palce lizać!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gołąbki:
    -0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    -0,5 kg młodej kapusty
    -2 jaja
    -2 łyżki bułki tartej
    -1 saszetka nieugotowanej kaszy orkiszowej
    -1 duża cebula
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    -sól, świeżo zmielony pieprz
    -olej do smażenia
    -woda

    Sos:
    -1 l passaty pomidorowej
    -1 łyżka koncentratu pomidorowego
    -200g śmietanki 12%
    -1 łyżka czosnku granulowanego
    -1 płaska łyżeczka cukru
    -sól, świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kapustę szatkujemy bardzo drobno, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy dwie minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  • 2 2. Składniki sosu mieszamy na gładką masę.
  • 3 3. Cebulę drobno siekamy i szklimy na rumiano na oleju. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, kapustę, nieugotowaną kaszę, jaja, przyprawy i tartą bułkę. Zagniatamy na jednolitą masę.
  • 4 4. Formujemy 6 sporych kotletów i układamy je w naczyniu żaroodpornym zachowując odstępy.
  • 5 5. Sosem polewamy gołąbki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza orkiszowa Młoda kapusta Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować