Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po prostu smakowity obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • duża kapusta pekińska
    500 g mięsa wieprzowego z łopatki
    woreczek ryżu
    2 jajka
    ok 1/2 szklanki kaszy manny
    mąka do obtaczania
    łyżka czubricy czerwonej
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    olej rzepakowy do smażenia

    1 litr bulionu
    150 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki pszennej
    sól do smaku


Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zetrzeć na tarce do warzyw. Umyć , odcisnąć.
    Ryż ugotować wg przepisu. Mięso przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach. Mięso , ryż , jajka wymieszać dodając kaszę . Doprawić czubricą , pieprzem i solą . Formować gołąbki i obtaczać w mące. Obsmażyć na oleju rzepakowym . Przełożyć do brytfanny i zalać połową bulionu.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.

    Do pozostałego bulionu dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
    Dodać śmietanę wymieszaną z mąką . Przyprawić solą i cukrem .
    Gołąbki zalać sosem pomidorowym i ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 min.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy