duża kapusta pekińska
500 g mięsa wieprzowego z łopatki
woreczek ryżu
2 jajka
ok 1/2 szklanki kaszy manny
mąka do obtaczania
łyżka czubricy czerwonej
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
1 litr bulionu
150 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zetrzeć na tarce do warzyw. Umyć , odcisnąć.
Ryż ugotować wg przepisu. Mięso przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach. Mięso , ryż , jajka wymieszać dodając kaszę . Doprawić czubricą , pieprzem i solą . Formować gołąbki i obtaczać w mące. Obsmażyć na oleju rzepakowym . Przełożyć do brytfanny i zalać połową bulionu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Do pozostałego bulionu dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Dodać śmietanę wymieszaną z mąką . Przyprawić solą i cukrem .
Gołąbki zalać sosem pomidorowym i ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 min.
Smacznego.
Komentarze