Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Uwielbiane przez wszystkich gołąbki w nowym wydaniu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej z indyka),
    200 g ryżu,
    1 mała główka kapusty pekińskiej,
    2 cebule,
    4 jajka,
    1/2 szkl. bułki tartej,
    olej do smażenia,
    2 kostki rosołowe,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pbb1b4 1. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Kapustę pekińską zszatkować. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju.
  • image-0n7ixp5 2. Kiedy ryż i cebula wystygną wrzucamy składniki do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, kapustę, jajka, bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • image-261hfaq 3. Z powstałej masy formujemy małe kotlety, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kotlety przekładamy do garnka z sitkiem do gotowania na parze lub wyłożonego liśćmi kapusty. Zalewamy wywarem z kostek rosołowych i gotujemy ok. 50 min na małym ogniu.

Porady

Gołąbki możemy polać tradycyjnym sosem pomidorowym. Przygotujemy go mieszając przecier pomidorowy z odrobiną wody. Jeśli kotlety będą się rozwalać można zamoczyć je dodatkowo w rozkłóconym jajku i obtaczać w bułce tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować