Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Kapustę pekińską zszatkować. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju.
2.Kiedy ryż i cebula wystygną wrzucamy składniki do dużej miski. Dodajemy mięso mielone, kapustę, jajka, bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Z powstałej masy formujemy małe kotlety, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kotlety przekładamy do garnka z sitkiem do gotowania na parze lub wyłożonego liśćmi kapusty. Zalewamy wywarem z kostek rosołowych i gotujemy ok. 50 min na małym ogniu.
Porady
Gołąbki możemy polać tradycyjnym sosem pomidorowym. Przygotujemy go mieszając przecier pomidorowy z odrobiną wody.
Jeśli kotlety będą się rozwalać można zamoczyć je dodatkowo w rozkłóconym jajku i obtaczać w bułce tartej.
Komentarze