Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
250 g mięsa mielonego indyczego
1/4 główki młodej kapusty
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Chilii pieprz cayenne
300 ml wody
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Mąka pszenna do obtoczenia
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty dokładamy przesmażone mięso. Całość zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje nam woda możemy delikatnie podlać.
Komentarze