Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie

4.48 (169 ocen)

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego indyczego
    1/4 główki młodej kapusty
    1 marchew
    1 pietruszka (korzeń)
    1 cebula
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    Chilii pieprz cayenne
    300 ml wody
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    Mąka pszenna do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty dokładamy przesmażone mięso. Całość zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje nam woda możemy delikatnie podlać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować