Gołąbki bez zawijania po cygańsku

4.45 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie lubię rutyny, więc staram się gotować coś nowego. Moja rodzina, wraz z półtorarocznym synkiem, za gołąbkami wprost przepada.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ● ok. 1 kg kapusty
    ● 2,5 szkl. ryżu
    ● 4 cebule
    ● 2 szklanki kaszy manny
    ● 5 jajek
    ● 80 dkg mięsa mielonego
    ● olej do smażenia
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● natka pietruszki do dekoracji
    ● do podania: sos pomidorowy
Wystaw ocenę:

4.45 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy,
    przekładamy do miski
    i solimy. Wodę, którą puści
    kapusta, odlewamy.
  • 2. Ryż gotujemy według przepisu
    na opakowaniu. Cebule
    obieramy, kroimy w niedużą
    kostkę i podduszamy na oleju.
  • Gołąbki bez zawijania po cygańsku 3. Kapustę, ryż, jajka, kaszę,
    mięso i cebulę doprawiamy
    i mieszamy (jak na mielone).
    Z masy formujemy „gołąbki".
    Każdy obtaczamy w bułce
    i smażymy na rozgrzanym oleju
    na złoty kolor z obu stron.
  • 4. Gołąbki układamy w brytfance,
    wlewamy 2 szklanki
    wody i brytfankę przykrywamy
    folią aluminiową. Pieczemy
    godzinę w piekarniku w temperaturze
    180 °C. Podajemy
    z sosem pomidorowym przygotowanym
    według przepisu
    na opakowaniu, udekorowane
    posiekaną natką.

Porady

● Gołąbki możemy też dusić w bulionie warzywnym (może być z domowej kostki). ● Świetnie smakują podane z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować