Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Drobno posiekaną kapustę przełóż do posolonego wrzątku. Gotuj przez 1-2 minuty. Odcedź. Cebulę podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Do miski przełóż mięso mielone, odcedzoną kapustę, zeszkloną cebulę, suchy ryż i jajko. Dopraw. Dodaj 2-4 łyżki bułki tartej (bułki tartej dodaj tyle, aby łatwo się formowały kotleciki). Z masy uformuj kotlety rękoma. Kotlety obsmaż na oleju na kolor rumiany. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej sosem (składniki sosu wymieszaj ze sobą). Wstaw do piekarnika 200 stopni. Piecz 1 godzinę (30 minut 200 stopni. kolejne 30 min 180 stopni). Na sam koniec można włączyć termoobieg i opiekacz górna grzałka.
Komentarze