Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować,posolić i odstawić żeby puściła sok.Cebulę pokroić i podsmażyć.Ugotować ryż. Do większej miski wbić jajka,rozmieszać. Dodać surowe mięso,odciśniętą kapustę,surowy grysik,ugotowany ryż. Wszystko przyprawić,solą,pieprzem,vegettą,papryką(żeby nie przedobrzyć).Można dodać posiekaną natkę pietruszki.Wszystko wymieszać,jak będzie rzadkie to można dosypać bułki tartej.Formować większe kotlety,obtaczać w bułce tartej.
2.Obsmażyć na oleju z obu stron.Przełożyć na blaszkę.
3.Zalać sosem pomidorowym.
4. Przykryć folią aluminiową.Piec 1 godz.w 180*.
5.Przełożyć na półmisek gotowe gołąbki.Na resztkach zrobić więcej sosu,dolać bulion,śmietanę,troszkę mąki,dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego i zagotować.
Komentarze