GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo dobre, smakują jak prawdziwe.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg.kapusty białej
    1 kg.mięsa mielonego
    5 jajek
    100 g.ryżu (2 torebki)
    2 szklanki grysik
    2 duże cebule
    przyprawy (sól, pieprz,vegetta,papryka mielona,natka pietruszki)

    bułkę tartą do obtaczania
    olej do podsmażenia

    sos pomidorowy na polanie:
    -1 l. rosołu
    -3 duże łyżki przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formowanie gołąbków 1. Kapustę poszatkować,posolić i odstawić żeby puściła sok.Cebulę pokroić i podsmażyć.Ugotować ryż. Do większej miski wbić jajka,rozmieszać. Dodać surowe mięso,odciśniętą kapustę,surowy grysik,ugotowany ryż. Wszystko przyprawić,solą,pieprzem,vegettą,papryką(żeby nie przedobrzyć).Można dodać posiekaną natkę pietruszki.Wszystko wymieszać,jak będzie rzadkie to można dosypać bułki tartej.Formować większe kotlety,obtaczać w bułce tartej.
  • podsmażanie 2. Obsmażyć na oleju z obu stron.Przełożyć na blaszkę.
  • polanie sosem 3. Zalać sosem pomidorowym.
  • upieczone 4. Przykryć folią aluminiową.Piec 1 godz.w 180*.
  • gotowe 5. Przełożyć na półmisek gotowe gołąbki.Na resztkach zrobić więcej sosu,dolać bulion,śmietanę,troszkę mąki,dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego i zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Mięso Ryż Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować