Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Gołąbki bez zawijania. Pysznie polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa
    250- 270 g białej kapusty (mała ćwiartka)
    1/2 cebuli
    1 jajko
    1/3 szklanki suchego ryżu
    sól, pieprz
    olej
    2-4 łyżki bułki tartej


    Sos pomidorowy:
    2 szklanki bulionu
    mały przecier pomidorowy (200g)
    1/4 lub 1/3 szklanki śmietany 30%
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • s 1. Kapustę drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Drobno posiekaną kapustę przełóż do posolonego wrzątku. Gotuj przez 1-2 minuty. Odcedź. Cebulę podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Do miski przełóż mięso mielone, odcedzoną kapustę, zeszkloną cebulę, suchy ryż i jajko. Dopraw. Dodaj 2-4 łyżki bułki tartej (bułki tartej dodaj tyle, aby łatwo się formowały kotleciki). Z masy uformuj kotlety rękoma. Kotlety obsmaż na oleju na kolor rumiany. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej sosem (składniki sosu wymieszaj ze sobą). Wstaw do piekarnika 200 stopni. Piecz 1 godzinę (30 minut 200 stopni. kolejne 30 min 180 stopni). Na sam koniec można włączyć termoobieg i opiekacz górna grzałka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować