Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

Znalazłam w lodówce ugotowany ryż i pół główki kapusty i nie mogłam ich nie zrobić.

Składniki:

  • Pół główki kapusty (średniej wielkości)
    2 woreczki ugotowanego ryżu
    1/2 kg mielonego mięsa mieszanego
    2 łyżki kaszy manny
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku
    2-3 łyżki mąki do obtoczenia
    olej do smażenia
    2 szklanki rosołu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 liście laurowe

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania- I etap 1. Kapustę poszatkować i pokroić na krótsze paski, osolić i odstawić na pół godziny aby zmiękła.
    Odcisnąć wytworzony sok, dodać ryż, jajka,mięso, bułkę i kaszkę, przyprawić do smaku i wymieszać na jednolitą masę.
  • Gołąbki bez zawijania-II etap. 2. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w mące i obsmażyć z obu stron na złoto. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Rosół zagotować z koncentratem i liśćmi laurowymi, zalać gołąbki,przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180*C.
    Podawać z sosem , który pozostanie na dnie naczynia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy