Gołąbki kto ich nie lubi, mielone w kapustce, w pysznym sosie pomidorowym, trochę się wahałam zrobić inaczej, a teraz będę zachęcać do zrobienia, bo są jeszcze lepsze niż zwyczajne.
50 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
• Główka kapusty
• ½ kg mięsa mielonego
• Cebula mała
• Jajko
• Papryka czerwona
• 3 ogórki konserwowe
• ½ torebki ryżu
• 10 dag sera żółtego
• marchew
• Sól
• Majeranek
• Sos meksykański w słoiczku
Gołąbki ala meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę obgotować, następnie oddzielić liście i usunąć głąby, ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ryż.
2.3. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojoną drobno paprykę i ogórki.
3.4. Wsypujemy majeranek, sól i starty na tarce o dużych oczach ser oraz marchew.
4.5. Rozkładamy liść kapusty, na środek nakładamy farsz i zawijamy.
5.6. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i zapiekamy 50 minut w 180°C.
Komentarze