gołabki

0 (0 ocen)

uwielbiam je

Składniki:

  • 60 dag białej kapusty
    60 dag mięsa mielonego
    1 szklanka ryżu
    1/2 szklanki kaszy manny
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 kostki rosołowe
    przyprawy (sól, pieprz, zioła)
    bułka tarta
    olej do smażenia

Gołabki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy pokrojoną kapustę, mięso mielone, surowy ryż i kaszę mannę. Doprawiamy do smaku. Z powstałej masy formujemy niewielkie podłużne klopsy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Klopsy układamy w podłużnym naczyniu i zalewamy sosem - około 1-1,5 litra wody rozpuszczamy kostki rosołowe i koncentrat. Dusimy pod przykryciem około godziny, na małym ogniu. Klopsy można również umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy